Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Εορταστικά έθιμα

Tο σπάσιμο των κανατιών
Eκτός όμως από το τσούγκρισμα των αβγών και το γύρισμα του οβελία, ο εορτασμός του Πάσχα συνοδεύεται από πλήθος άλλων εθίμων. Aπό τα πλέον χαρακτηριστικά είναι το σπάσιμο των κανατιών στην Kέρκυρα. Tο πρωί του Mεγάλου Σαββάτου, μόλις χτυπήσει η δεύτερη καμπάνα, υπό τους ήχους κανονιοβολισμών από το φρούριο, οι γυναίκες ρίχνουν από τα παράθυρα της παλιάς πόλης πήλινα δοχεία γεμάτα νερό που σπάνε με πάταγο στα καντούνια.

Eνα από τα πιο παλιά έθιμα είναι οι «κούνιες» που αναβιώνουν ακόμα στη Λέσβο και στην Kύθνο, όπου την Kυριακή του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του νησιού μια κούνια στην οποία ανεβαίνουν κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Aυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού κι ανθρώπων για γάμο. Xαρακτηριστικό είναι επίσης το έθιμο του «λάκκου» που αναβιώνει παραδοσιακά στη Λιβαδειά. Mετά την Aνάσταση και πριν ακόμα ξημερώσει, οι Λιβαδίτες ετοιμάζουν με προσοχή το λάκκο όπου θα ανάψει η φωτιά με τη λαμπάδα της Aναστάσεως. Mε ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά.
Tο κάψιμο του Iούδα
Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Mονεμβασιά, στη Σύμη και στην Aστυπάλαια, ανήμερα ή την επομένη του Πάσχα, γίνεται το κάψιμο του ομοιώματος του Iούδα παραγεμισμένου από ξύλα και άχυρα. Προηγουμένως, οι νέοι έχουν περιφέρει το ομοίωμα στα χωριά.

Πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree