Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, που είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος με την φράση του ιερέα: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην...». Γι' αυτό και αποκαλείται και Πρώτη Ανάσταση. Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως» και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει το Άγιο φως στους εκκλησιαζόμενους.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..."
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασι, 
ζωήν χαρισάμενος.
Σε πολλές ενορίες την ώρα της Ανάστασης ο ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα. Στην Εκκλησία ακολουθεί η Θεία Λειτουργία και ο κατηχητικός λόγος του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.
Όσοι δεν έχουν φτιάξει κόκκινα αυγά και τσουρέκια τη Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ευκαιρία για να φτιάξουν. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.

Πηγές: ert.gr
            kathimerini.gr
            matia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree