Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Ένα αλλιώτικο Μετρό...

Αυτό το γνωρίζατε;

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το Μετρό έχει κάτι το διαφορετικό!

 Στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου που είχε να κάνει με την πόλη, τον πολιτισμό και τη σύνδεση με την εκπαίδευση, μας έκαναν ξενάγηση στην πόλη, καθώς και στο Μετρό. Η κοπέλα που μας καθοδηγούσε και μας έλεγε την ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες, μας οδήγησε σε διαφορετικούς σταθμούς του Μετρό της πόλης, το οποίο θεωρείται ένα αξιοθέατο που σίγουρα πρέπει να δεις αν επισκεφτείς την πόλη.
Εκεί μας εξήγησε πως οι Σουηδοί θεωρούν το Μετρό, εκτός από μέρος της τεχνολογικής ανάπτυξης, αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και του περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό, όλοι σχεδόν οι υπόγειοι σταθμοί στη Στοκχόλμη έχουν κάτι το "φυσικό" και δεν είναι ξεκομμένοι από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον!

Έτσι, αντί να είναι υπερσύχρονοι και υπερμοντέρνοι, θυμίζουν... σπηλιά(!) με πολλά στοιχεία σύγχρονης, και όχι μόνο, τέχνης!
Με αυτόν τον τρόπο, υπενθυμίζουν στον κάθε περαστικό ότι το υπόγειο μετρό είναι κι αυτό κομμάτι του περιβάλλοντος, το οποίο όλοι πρέπει να σεβόμαστε και όχι απλά ένα μοντέρνο έργο.
Επίσης, κάθε σταθμός έχει το δικό του θέμα, π.χ. υπάρχει σταθμός που είναι αφιερωμενος στην ελληνική μυθολογία!

Περισσότερες πληροφορίες γενικά για το μετρό της Στοκχόλμης θα βρείτε εδώ: 1, 2, και...
"Μετρό της Στοκχόλμης, ή Tunnelbana Stockholms
Το σύστημα έχει τρεις κύριες γραμμές και εκατό σταθμούς, 47 των οποίων είναι υπόγειος και 53 είναι σταθμοί επιφάνειας.
Το πρώτο μέρος του μετρό, ανοίχτηκε στα μέσα του 1950, μέρος της πράσινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή εισήχθη το 1964, και η μπλε γραμμή στα μέσα του 1974. Πρόσφατα εγιναν και έργα επέκτασης, λόγω αυξημένης ζήτησης της χρήσης του.
Το μετρό της Στοκχόλμης είναι ευρέως γνωστό για τη διακόσμησή του και έχει ονομαστεί ως το μακρύτερο έκθεμα τέχνης στον κόσμο. Αρκετοί από τους σταθμούς (ειδικά στην μπλε γραμμή) αφήνονται με το στρώμα βράχου που εκτίθεται, ακατέργαστος και ατελής, ή ως τμήμα των διακοσμήσεων. Στο σταθμό Rissne, ένας πληροφοριακός τοίχος με την ιστορία όλων των γήινων πολιτισμών τρέχει κατά μήκος των δύο πλευρών της πλατφόρμας.
Το μετρό της Στοκχόλμης ήταν η περιοχή της διανομής για την πρώτη έκδοση Μετρό, τώρα μια παγκόσμια αλυσίδα των ελεύθερων εφημερίδων"(Πηγή: qwika)

Παρακάτω ακολουθούν μερικές εικόνες από το internet, για να πάρετε μια γεύση για το πώς μπορεί να συνδυαστεί περίτεχνα η φύση με την τεχνολογία και η ανθρώπινη ιστορία - παγκόσμια και τοπική - με το περιβάλλον και την εκπαίδευση... :)


                                                                         
Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree