Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Πυκνότητα

Μια χαρακτηριστική ιδιότητα των σωμάτων είναι η πυκνότητα. Η πυκνότητα εκφράζει την ποσότητα της μάζας του σώματος στη μονάδα του όγκου. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα στον ίδιο όγκο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του σώματος. Η πυκνότητα χαρακτηρίζει το πόσο πυκνή είναι η ύλη ενός σώματος.1

Μονάδα μέτρησης είναι το γραμμάριο ανα κυβικό εκατοστό (g/cm3) ή το χιλιόγραμμο ανά κυβικό μέτρο (Kg/m3)

Στο  μικρόκοσμο ανακαλύπτουμε ότι σώματα με μεγάλη πυκνότητα αποτελούνται από μόρια με μεγαλύτερη μάζα ή από μόρια που βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο.

Πείραμα με την πυκνότητα:
ή αλλιώς πείραμα "Πολυκατοικία"
Υλικά: 
μέλι
λάδι
νερό
κέρμα
σταφύλι
φελλός
ψηλό γυάλινο ποτήρι (τύπου "σωλήνα")

Βάζουμε πρώτα μέσα στο ποτήρι μια ποσότητα μελιού. Μετά λίγο λάδι και έπειτα νερό. Όλα αυτά να βρίσκονται σε ίσες ποσότητες περίπου. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι το κέρμα. Μετά το σταφύλι και μετα το φελλό. Παρατηρήστε τι θα συμβεί...Είναι πολύ απλό πείραμα μα πολύ εντυπωσιακό. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!

Επίσης μερικά βιντεάκια που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την πυκνότητα παρακάτω:
α) Βύθιση αυγού σε νερό και σε αλατόνερο. Το αυγό επιπλέει στο αλατόνερο, αλλά βυθίζεται στο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί το αυγό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό. Προσθέτοντας αλάτι στο νερό, αυξάνεται η πυκνότητα του νερού και το αυγό επιπλέει.β) Μερικά πειράματα πυκνότητας υπάρχουν και εδώ, αλλά στα αγγλικά...Προσοχή παιδιά! Όταν κάνετε ένα πείραμα, πάντα να είναι μαζί σας ένας ενήλικας. Μην κάνετε τίποτα χωρίς άδεια.


Γεια χαρά σε όλους και όλες!!!
1 Πηγή: Ιστολόγιο Εγκύκλιος Παιδεία

& Φυσικά Δημοτικού Ε' Τάξης Δημοτικού, βιβλίο μαθητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree