Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

"COSMOCAIXA" - Ένα φανταστικό μουσείο στη Βαρκελώνη!!!


Γεια χαρά σε όλους και όλες!
Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά!!Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο καλοκαίρι!

Όσον αφορά εμένα, το καλοκαίρι βρέθηκα στη Βαρκελώνη! Εκεί ανακάλυψα το πιο ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών που έχω επισκεφτεί ποτέ, για το οποίο και θα σας μιλήσω...


Πρόκειται για το Cosmocaixa (Κοσμοκαΐσα), ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα.
Η επίσκεψη στο μουσείο είναι ευχάριστη και σε φέρνει σε επαφή με την επιστήμη άμεσα.
Μέσα από βιωματικό, διαδραστικό τρόπο, μπορείς να κατανοήσεις εύκολα, ακόμη και παιχνιδιάρικα, τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, τις αρχές της φυσικής, περιβαλλοντικά ζητήματα όπως την ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου, κ.α. Μέσα στο χώρο του μουσείου λειτουργεί και Πλανητάριο, ενώ αυτόν τον καιρό και μέχρι τις 18 Μαρτίου 2012 φιλοξενεί μια έκθεση Δεινοσαύρων (απλά ενημερωτικά...)

Επίσης, περιλαμβάνει μια έκθεση Γεωλογίας, με εκθέματα που δείχνουν, για παράδειγμα, πως φτιάχνεται ένα βουνό ή γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πετρωμάτων.

Η εντυπωσιακή είσοδος στο χώρο, που μοιάζει να αποτελείται από πειράματα Φυσικής, μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους και σε βάζει στη φιλοσοφία ενός διαφορετικού μουσείου, που τονίζω ότι απέχει από την παραδοσιακή επίσκεψη σε μουσείο με την ταμπελίτσα "Μην αγγίζετε".


Στο Cosmocaixa είσαι ελεύθερος/η να ακουμπήσεις ένα κουμπάκι ή κουμπάκια, με σήμα ένα χεράκι, και να πειραματιστείς εσύ με το έκθεμα. Να κάνεις στη στιγμή ένα πείραμα και να δεις γιατί σύμβαινει κάτι. Να καταλάβεις φυσικά φαινόμενα δοκιμάζοντας, να πειραματιστείς εσύ ο ίδιος!
Ακόμη και να παρακολουθήσεις τις κινήσεις ψαριού με μικροκάμερα μέσα σε ενυδρείο...

Ακόμη πιο εντυπωσιακό μέσα στο Μουσείο, είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος εσωτερικός χώρος που μοιάζει με μεγάλο θερμοκήπιο! Εκεί βρίσκεται μπροστά σου η προσομοίωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ένας χώρος δηλαδή που μοιάζει με αληθινό τροπικό δάσος. Μέσα στο "δάσος" αυτό, υπάρχουν διαφορετικά είδη ζώων, έντομα, πτηνά, θηλαστικά, ψάρια. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει το μεγάλο "θερμοκήπιο" μέσα από μια βιτρίνα, όπου φαίνεται η ζωή των ζώων πάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους - μέσα και έξω από το χώμα ή το νερό - αλλά και να περπατήσει μέσα στο "δάσος", δίπλα στα ζώα και τα φυτά παρατηρώντας τα.
Επιπλέον, καθώς το "δάσος" είναι τροπικό έχει και άλλη θερμοκρασία... Κατά την είσοδο μέσα σε αυτό, σου δημιουργεί την αίσθηση του κλίματος ενός πραγματικού τροπικού δάσους π.χ. έχει ζέστη, βρέχει (πάνω από τη λίμνη και ένα μέρος εδάφους) κ.α.
Φυσικά όλα αυτά είναι για παρατήρηση και κατανόηση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν σε ένα τροπικό δάσος.

Ένα οικοσύστημα σε μικρογραφία!


Να κι ένα Capibara (Καπιμπάρα), ζώο της Νότιας Αμερικής...
(Μπορείτε να μάθετε για το ζώο αυτό εδώ).


Αν επισκεφτείτε τη Βαρκελώνη στην Ισπανία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Cosmocaixa!

Οι λέξεις δυστυχώς δε φτάνουν για να περιγράψουν την εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει στο Μουσείο, τις εικόνες που αποκομίζει ο επισκέπτης και τις χρήσιμες γνώσεις που δίνει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Ελπίζω στο μέλλον, να γίνει και στη χώρα μας ένα τέτοιο διαδραστικό και ευχάριστο Μουσείο Επιστημών και Περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτελεί από μόνο του "Μουσειακή Εκπαίδευση"!


Βιντεάκι με την περιγραφή του Μουσείου (Πατήστε English version κάτω από την εικόνα - δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνική μεταγλώττιση).Και ξανά...
Καλή αρχή σε όλους και όλες! Καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree