Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη ζωή του Ιωσήφ του Παγκάλου, του 11ου και μικρότερου γιού του Ιακώβ. 
Ο Ιωσήφ είχε μια ενάρετη ζωή, εξαιτίας της οποίας τον μισούσαν τα αδέλφια του, γι' αυτό και αποφάσισαν να τον αρπάξουν και να τον ρίξουν σε ένα λάκο προσποιούμενοι αργότερα ότι τον κατασπάραξε ένα άγριο θηρίο. Το σχέδιο τους, όμως, ναυάγησε και στη συνέχεια τον πούλησαν σα σκλάβο. Ο Ιωσήφ βρέθηκε στην Αίγυπτο, συκοφαντήθηκε από το περιβάλλον του Φαραώ και φυλακίστηκε. Μια μέρα είδε ένα όνειρο και προέβλεψε ότι στην Αίγυπτο θα έρθουν επτά χρόνια ευφορίας και έπειτα επτά χρόνια λιμού και ξηρασίας. Οι Αιγύπτιοι άκουσαν τον Ιωσήφ και έτσι προετοιμάστηκαν καλά για τα επτά δύσκολα χρόνια, αποθηκεύοντας τρόφιμα.
Χάρη στην σοφία του ο Ιωσήφ απέκτησε αξιώματα και ανήλθε στην αιγυπτιακή κοινωνία. Μάλιστα, όταν εμφανίστηκαν μπροστά του τα αδέλφια του, εκείνος, αντί να τους κρατήσει κακία για όλα όσα του είχαν κάνει, τους συγχώρησε και τους προσκάλεσε να μείνουν μαζί του στην Αίγυπτο, δείχνοντας για άλλη μία φορά το μεγαλείο της ψυχής του.
Η ιστορία του Ιωσήφ του Παγκάλου, με την οποία ξεκινά η Μεγάλη Δευτέρα, παρομοιάζεται με τη ζωή και τα Πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Επίσης, την ίδια ημέρα μνημονεύεται και μία ιστορία από την Καινή Διαθήκη με την άκαρπη συκιά, που ενώ φαινόταν όμορφη και με πλούσιο φύλλωμα, δεν είχε καθόλου καρπούς. Ο Κύριος είπε: "Ποτέ πια μην ξαναβγάλεις καρπούς" και εκείνη μεμιάς ξεράθηκε. Αυτή η ιστορία θέλει να τονίσει ότι αν κάποιος στηρίζεται μόνο στα εξωτερικά γνωρίσματά του, την εμφάνιση, το αξίωμα, την κοινωνική θέση και μόνο σε αυτά, τότε ο άνθρωπος αυτός παραμένει πνευματικά άκαρπος.
Από το τροπάριο "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται", οι ακολουθίες απο τη Μ. Δευτέρα ως τη Μ. Τετάρτη ονομάζονται "Ακολουθίες του Νυμφίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree