Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ένα αλλιώτικο Μετρό...

Αυτό το γνωρίζατε;

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το Μετρό έχει κάτι το διαφορετικό!

Stockholm-Metro9Στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου που είχε να κάνει με την πόλη, τον πολιτισμό και τη σύνδεση με την εκπαίδευση, μας έκαναν ξενάγηση στην πόλη, καθώς και στο Μετρό. Η κοπέλα που μας καθοδηγούσε και μας έλεγε την ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες, μας οδήγησε σε διαφορετικούς σταθμούς του Μετρό της πόλης, το οποίο θεωρείται ένα αξιοθέατο που σίγουρα πρέπει να δεις αν επισκεφτείς την πόλη.
Εκεί μας εξήγησε πως οι Σουηδοί θεωρούν το Μετρό, εκτός από μέρος της τεχνολογικής ανάπτυξης, και αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και του περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό, όλοι σχεδόν οι υπόγειοι σταθμοί στη Στοκχόλμη έχουν κάτι το "φυσικό" και δεν είναι ξεκομμένοι από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον!

Έτσι, αντί να είναι υπερσύχρονοι και υπερμοντέρνοι, θυμίζουν ...σπηλιά(!) με πολλά στοιχεία σύγχρονης και όχι μόνο, τέχνης!

Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουν στον κάθε περαστικό ότι το υπόγειο μετρό είναι κι αυτό κομμάτι του περιβάλλοντος, το οποίο όλοι πρέπει να σεβόμαστε και όχι απλώς ένα μετρό - μοντέρνο έργο.
Επίσης, κάθε σταθμός έχει το δικό του θέμα π.χ. υπάρχει σταθμός που είναι αφιερωμένος στην ελληνική μυθολογία!

Περισσότερες πληροφορίες/εικόνες γενικά για το μετρό της Στοκχόλμης θα βρείτε εδώ: 1, 2, 3 και ...

"Μετρό της Στοκχόλμης ή Tunnelbana Stockholms
Το σύστημα έχει τρεις κύριες γραμμές και εκατό σταθμούς, 47 εκ των οποίων είναι υπόγειοι και 53 είναι σταθμοί επιφάνειας.
Το πρώτο μέρος του Μετρό ανοίχτηκε στα μέσα του 1950, μέρος της πράσινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή εισήχθη το 1964 και η μπλε γραμμή στα μέσα του 1974. Πρόσφατα έγιναν και έργα επέκτασης, λόγω της αυξημένης ζήτησης της χρήσης του.
Το μετρό της Στοκχόλμης είναι ευρέως γνωστό για τη διακόσμησή του και έχει ονομαστεί ως το μακρύτερο έκθεμα τέχνης στον κόσμο. Αρκετοί από τους σταθμούς (ειδικά στην μπλε γραμμή) αφήνονται με το στρώμα βράχου που εκτίθεται, ακατέργαστος ή ατελής, ή ως τμήμα των διακοσμήσεων. Στο σταθμό Rissne, ένας πληροφοριακός τοίχος με την ιστορία όλων των γήινων πολιτισμών τρέχει κατά μηκος των δύο πλευρών της πλατφόρμας.
Το μετρό της Στοκχόλμης ήταν η περιοχή της διανομής για την πρώτη έκδοση Μετρό, τώρα μια παγκόσμια αλυσίδα των ελεύθερων εφημερίδων." (Πηγή: qwika)
 Παρακάτω ακολουθούν μερικές εικόνες από το internet για να πάρετε μια γεύση για το πως μπορεί να συνδυαστεί περίτεχνα η φύση με την τεχνολογία και η ανθρώπινη ιστορία - παγκόσμια και τοπική - με το περιβάλλον και την εκπαίδευση... :)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree