Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινές κατασκευές!!!

Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω τις φετινές δημιουργίες των μαθητών μου, της Δ΄ τάξης. 
Η ιδέα ήταν να διακοσμήσουμε μια απλή πάνινη τσάντα με μια ζωγραφιά που θα μας θυμίζει καλοκαίρι! Σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε την τσάντα αυτή για μεταφορά βιβλίων, παιχνιδιών, διάφορων αντικειμένων, στην αγορά, σε βόλτες, στην παραλία...
Τα κορίτσια σχεδίασαν παγωτά και την μαργαρίτα, ενώ τα αγόρια τα καραβάκια.  
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν:
- Πάνινη τσάντα με χερούλια
- Πατρόν παγωτό / μαργαρίτα / καραβάκι 
- Λαδοπαστέλ χρώματα
- Ανεξίτηλοι μαρκαδόροι (μαύρου και κόκκινου χρώματος) για το περίγραμμα
- Ανεξίτηλα χρώματα και πινέλα
- Σύρμα πίπας (διάφορα χρώματα)
- Αφρώδες χαρτόνι
- Ζευγάρι ματάκια (πωλούνται πολλά μαζί σε σακουλάκι)
- Ροζ/ φούξια κορδελίτσα
- Πιστολάκι σιλικόνης (ΠροσοχήΌχι για χρήση από τα παιδιά)
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Παίρνουμε την τσάντα και τοποθετούμε μέσα σε αυτήν ένα χοντρό βιβλίο, πάνω στο οποίο τοποθετούμε το πατρόν που θέλουμε να σχεδιάσουμε (αν δε βάλετε το βιβλίο υπάρχει κίνδυνος το σχέδιό σας να βγει και στο πίσω μέρος της τσάντας σαν περίγραμμα, όταν σχεδιάζετε με τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο).
Για να αποφύγουμε λαθάκια σχεδιάσαμε το περίγραμμα  της εικόνας που θέλαμε με λαδοπαστέλ. Το λαδοπαστέλ δε λιώνει εύκολα σαν την κηρομπογιά, βάφει άνετα και επιπλέον σε περίπτωση λάθους είναι πιο εύκολο να διορθωθεί από ό,τι με τον μαρκαδόρο.
Μετά το περίγραμμα, τα παιδιά έβαψαν όλη την εικόνα με τα λαδοπαστέλ και τα ανεξίτηλα χρώματα. Τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία - ματάκια, κορδελίτσες, σύρματα πίπας, (ορισμένα φαίνονται στις εικόνες) - αφού τα παιδιά τους έδωσαν το σχήμα που ήθελαν, τα κόλλησα εγώ με το πιστολάκι σιλικόνης.
*Το "πιστολάκι", ξανατονίζω, πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται με προσοχή από τους ενήλικες και σε καμιά περίπτωση από τα παιδιά.
Πάνω στην τσαντούλα μας γράψαμε και όνομα για να μην την χάσουμε.

Στο τέλος έμεινα έκπληκτη με το πόσο γρήγορα σχεδίασαν τα παιδιά τις τσάντες τους και με τον τρόπο που το κάθε παιδί πρόσθεσε το δικό του χρώμα και τη δική του προσωπική πινελιά στην κατασκευή αυτή.
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τα βοήθησα καθόλου στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Για άλλη μία φορά με άφησε άναυδη η αστείρευτη φαντασία των παιδιών!



Μπράβο παιδιά!!! Υπέροχα τα σχέδιά σας και οι τσάντες σας! 
Να συνεχίσετε να είστε δημιουργικοί και να έχετε ένα καλό καλοκαίρι!!!  


** Όλες τις τσαντούλες μας μπορείτε να τις βλέπετε στην παρουσίαση "Καλοκαιρινές κατασκευές".


Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η πεταλούδα...

    Σε μια πρόσφατη αναζήτησή μου στο Internet, βρέθηκα σε μια γλυκιά σελίδα, με τίτλο "Γλυκές Ιστορίες". Και άκουσα αυτό το τραγούδι...

Είναι από την γαλλική ταινία "Η πεταλούδα".
    Τη χρονιά 2005-2006 βρισκόμουν σε ένα Δημοτικό Σχολείο στα Χανιά της Κρήτης και είχα την Έκτη τάξη Δημοτικού. Μαζί με τα παιδιά συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα για την Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) και κάναμε πολλές δραστηριότητες από την αρχή της χρονιάς, με βάση τη γαλλική γλώσσα. Οι πιο σημαντικές ήταν ότι:
    Ακούσαμε παιδική χορωδία που τραγουδούσε καταπληκτικά γαλλικά τραγούδια στο Ωδείο της πόλης, παρακολουθήσαμε ημερίδα με μικρά θεατρικά δρώμενα για τη γαλλοφωνία και πόσες λέξεις έχουν συμπεριληφθεί στην ελληνική γλώσσα, και συμμετείχαμε σε διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας και γραπτής έκφρασης με αφορμή την παρακολούθηση της γαλλικής ταινίας "Η πεταλούδα" (Le papillon).
    Ακούγοντας λοιπόν αυτό το υπέροχο τραγούδι και ενθυμούμενη την τάξη μου στα Χανιά (η οποία νομίζω ότι του χρόνου δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις!), σκέφτηκα να το συμπεριλάβω στο ιστολόγιο. Ευχαριστώ βέβαια και τις Γλυκές Ιστορίες που στάθηκαν αφορμή για αυτό!
    Αφιερώνω λοιπόν αυτό το τραγουδάκι που ακούγεται δίπλα στο playlist, στα παιδιά της τάξης εκείνης και εύχομαι όπου και να βρίσκονται, να είναι πάντα καλά και να έχουν πολλές επιτυχίες όπως τότε...

Με πολλή αγάπη 

η δασκάλα σας!   

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο!


Απευθυνόμενη στα παιδιά θα πω "Παιδιά, ναι στο Διαδίκτυο, αλλά με προσοχή!"

Το Διαδίκτυο (Internet) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως να βρίσκουμε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε, να ψυχαγωγούμαστε κ.α.
Βέβαια, πρέπει να προσέχουμε πως χρησιμοποιούμε το Internet και να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Έτσι θα είμαστε ασφαλείς, δε θα παρασυρόμαστε από παραπλανητικές πληροφορίες και γενικά θα προστατεύουμε τον εαυτό μας από κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια.
Επίσης, προς όλα τα παιδιά θα ήθελα να πω:
- Ποτέ μα ποτέ, να μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που δε γνωρίζετε, να μη δίνετε πληροφορίες σχετικά με εσάς (όνομα, διεύθυνση, φωτογραφίες, κ.α.) οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο. Επίσης, αν βρεθείτε ποτέ σε δύσκολη θέση (π.χ. σχόλια στο Διαδίκτυο) μη διστάσετε να το συζητήσετε πρωτίστως με τους γονείς σας!
Προσέχουμε με αυτόν τον τρόπο την ασφάλειά μας, χαιρόμαστε το Διαδίκτυο και τις άπειρες δυνατότητες που μας παρέχει!

Παρακάτω παραθέτω μερικές ιστοσελίδες με συμβούλες προς παιδιά για μια ασφαλή χρήση του Διαδικτύου:

Διαφημιστικά βιντεάκια για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο:


 
Copyright 2009 Μολυβάκι. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree